Mest kända fuskarna i CS: GO

Det populära first-person shooter-videospelet Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO), har funnits i två decennier och har sett sin beskärda del av fusk genom åren. Men några av dessa fusk har tagit cupen som några av de mest kända CS: GO-fusken på grund av hur välkända och hyllade fuskarna hade varit. Fusk är vanligt bland e-sportspel, och även om det är svårt att helt utrota, har spelets utvecklare, Valve, varit i hälarna för att försöka lösa problemet.

 

Fusk är vanligt bland icke-toppspelare, men för toppspelare, med tanke på det arbete som krävs och ryktbarhet du får för att vara en professionell CS: GO-spelare, skulle du tro att fusket slutar där. Fusk tar bort det roliga och kamratskapet som kommer av att tävla på lika villkor. Tyvärr, trots statusen och beundran av att vara en proffsspelare, kan du fortfarande hitta fusk på dessa högre nivåer i spelgemenskapen. Det finns några vanliga fusk som används av spelare:

 

  • Vissa spelare använder WallHack för att se andra spelares position.

 

  • Aimbot och dess mer subtila modifieringar är ett program som automatiskt skjuter en motståndare som kommer i fältvy.

 

  • Annan fuskprogramvara förbättrar en spelares rekyl, en färdighet som är svår att bemästra av de flesta spelare.

 

  • Aimlock är ett fusk som är svårt att upptäcka som flyttar ett hårkors i fiendens riktning. Pro-spelare är kända för att använda detta fusk.

 

Fusk gör att e-sport kommer i vanrykte. Insatserna är högre på professionella spelnivåer, där turneringsmästare kan vinna prispengar på upp till 2 miljoner USD. En stor fuskincident ledde till att 37 esporttränare stängdes av från turneringen under varierande tid från några månader till tre år förra året i september 2020.

 

Det här förbudet var utan motstycke och tänkt att fungera som ett avskräckande medel för att upprätthålla sportens integritet och locka många investerare till dess fronter. Undersökningar av Esports Integrity Commission (ESIC) avslöjade att vissa tränare på toppnivå använde en åskådarbugg för att få en orättvis fördel genom att titta på spelkartorna för motståndarlagen och vidarebefordra den privilegierade informationen till deras lag.

 

Några andra fuskincidenter som uppmärksammade hur utbrett fusk var involverade professionella spelare som fuskade under tävlingsturneringar. Spelarna ertappades med att fuska och blev oundvikligen avstängda från spelet.

 

  • Joel Mako, som gick förbi namnet Emilio, är en före detta svensk proffsspelare som blev avstängd från e-sporten 2014 för fusk.

 

  • Ännu en professionell spelare som fick en VAC ban var den franske spelaren Hovik Tovmassian (KQLY). Han spelade för flera välkända esportlag. Han gav upphov till ett skott känt som KQLY-skottet innan han lämnade tävlingsarenan.

 

  • Fd rysk proffsspelare, Mikhail Lakhvich mer känd som S3mig0d, fick ett VAC-förbud 2013 och stängdes av från Valve-turneringar.

 

  • Nikhil Kumawat, eller Forsaken, som spelade som en indisk proffsspelare, ertappades med att hacka i en 2018 turnering. Han fick därefter ett VAC-förbud på obestämd tid och ett ESIC-förbud på fem år.

 

Mjukvaran Valve Anti-Cheat (VAC) är till för att upptäcka fuskande spelare och utfärda ett permanent VAC-förbud på deras steam-konton. Det finns fortfarande mycket arbete att göra eftersom programmerare ständigt kommer med nya fusk, och i och med att spelet blivit gratis att spela har antalet VAC-förbud ökat avsevärt.

More posts